Generelt

Sånn får du bedre styr på økonomien din

Det er viktig å ha bra styr på økonomien sin, men likevel er penger noe av det vi kanskje snakker aller minst om i nære relasjoner, eller på skolen – til tross for at forholdet vårt til økonomi og penger både er viktig og ikke minst noe vi må forholde oss til hele livet. Det å snakke mer om penger og økonomi er derfor en viktig del av å få bedre styr på økonomien sin, og vi gir deg noen tips her, sånn at du litt lettere kan starte de samtalene med de rundt deg.

Det å gå igjennom økonomien sin er noe av det viktigste man kan gjøre, og kan være noe som gjør at man faktisk føler litt mer overblikk og ikke minst overskudd i forhold til det økonomiske aspektet av livet sitt. For ofte følger det med en skikkelig god mestringsfølelse når man gjør det – i stedet for den litt dumme følelsen man har når man ikke føler at man har helt overblikk.

Husk å kose deg også

Noe av det som gjør at mange ikke har et særlig godt forhold til budsjetter og økonomi generelt, er fordi vi stort sett forbinder det med noe som ikke er positivt, men fult av restriksjoner og andre kjedelige ting som begrenser friheten vår. Men sånn behøver det faktisk ikke å være i det hele tatt. Det å sette av penger til disse tingene er noe av det som gjør det mulig for oss å ha det både gøy og ha styr på økonomien vår samtidig.

For selv om man kanskje bare spiller gratisrunder på online casinoer, så er det greit å bruke litt penger på det også – hvis det er noe man har lyst til å prioritere. For vi kommer til å bruke penger på denne typen ting uansett, så det er mye bedre å ha det med i budsjettet vårt også, sånn at vi kan gjøre det med litt bedre samvittighet.

Snakk med de rundt deg om penger

Ja, dette kan være litt ubehagelig i begynnelsen, men det er faktisk noe som kan være med på å lette et tabu som påvirker oss alle sammen negativt. For det å få tips og triks og innspill fra andre kan være med på å hjelpe oss med å ta veldig gode valg i forhold til økonomi. Ikke bare kan det inspirere oss til å for eksempel investere, spare eller på annen måte optimere økonomien vår, men det kan også hjelpe oss med å ikke ta dumme valg rundt økonomi også.

For eksempel kan det å snakke åpent om økonomi gjør at man kanskje tenker seg litt ekstra godt om før man for eksempel får et kredittkort, eller på en eller annen måte setter seg i gjeld i stedet for å spare til det man ønsker seg i stedet for. Og det kan være gøy å se hvordan andre løser ting og få ideer til ting man kan gjøre selv i sin egen økonomi.

 

nb_NONorsk bokmål