Mellomfinansiering

Det å snakke om økonomi er noe vi som samfunn gjør alt for lite av, og en av konsekvensene av dette er at de aller fleste av oss ikke kjenner til nyttige økonomiske begreper som faktisk kan hjelpe oss på veien mot å optimere hverdagen vår. Mellomfinansiering er et av disse, og kan gi deg innsikt i en helt ny måte å tenke boliglån på, som kanskje kan få deg til å tenke litt ut av boksen når det kommer til muligheten din for å kjøpe ny bolig.

Med økonomi er det typisk sånn at vi kjenner til de begrepene vi trenger å vite hva betyr, og derfor er dette noe du kanskje ikke har hørt om enda, men kommer til å stifte mye bedre kjennskap til nå. Kanskje du har hørt om det, eller kanskje du aldri har hørt om det. Men hva er egentlig mellomfinansiering?

Hva er mellomfinansiering?

Hvis du leste overskriften på denne artikkelen og tenkte “hva i all verden betyr mellomfinansiering” så kan vi nesten love deg at du ikke er den eneste. Det er faktisk ganske enkelt!

Mellomfinansiering er lånet du kan få mens du står med en bolig du skal selge og kanskje fortsatt bor i, og samtidig skal kjøpe en ny bolig. Du har derfor ikke fått penger fra salget som du kan bruke i kjøpet – og det er her mellomfinansieringen kommer inn!

Men hvem er det som kan ha nytte av å mellomfinansiering?

Det er primært to målgrupper som er de som vil få best nytte av en mellomfinansiering:

  • De som skal kjøpe bolig før de får solgt den boligen de allerede bor i. Dette kan det være en lang rekke grunner til at man er nødt til å gjøre.
  • De som har solgt boligen de bor i, men skal kjøpe ny bolig før de har mottatt oppgjøre fra salget på den gamle boligen. Dette kan for eksempel være fordi man har satt datoen for overtagelse ut i fremtiden og derfor ikke har mottatt oppgjøret enda.

Hvor lenge kan du eie mer enn en bolig?

Når man står i denne situasjonen kan et av de spørsmålene som tar mest plass i hodet være hvor lenge man faktisk kan eie de to forskjellige boligene under disse vilkårene? Generelt sett kan man si at en mellomfinansiering primært sett er mest å vare i opptil 6 måneder. Dette er ofte nok tid til at man rekker å selge den gamle boligen sin og kjøpe den nye, eller kjøpe den nye og selge den gamle. Det er mange ting som kan virke inn her, og ikke minst på når betalingen fra den gamle boligen kommer inn, og derfor er dette selvsagt ikke helt harde rammer.

For selv om utgangspunktet er at mellomfinansieringen varer i 6 måneder, der man bare betaler for renter og ikke avdrar på selve lånet, så kan dette forlenges, men bare med noen få måneder. Så fort du har solgt den gamle boligen din og når du eller megler mottar oppgjøret fra den boligen du har solgt, vil dette gå direkte til å nedbetale mellomfinansieringen – og vips så er dette ute av verden.

Mellomfinansieringen er en viktig hjelp for de som både skal kjøpe og selge bolig, for det er ikke bare nødvendig for å få ting til å gå opp noen ganger, det er også en av de virkemidlene som gjør det mulig og rent økonomisk sitte i to boliger samtidig på. Det at man ikke betaler avdrag på mellomfinansiering gjør nemlig dette til en løsning som ikke velter budsjettet, men muliggjør større mobilitet og fleksibilitet i forhold til kjøp av ny bolig og salg av den gamle. Det som i bunn og grunn avgjør økonomien din fremover er selvsagt summen du kan selge den gamle boligen din for.

Hvor mye kan man typisk låne?

Et av de første spørsmålene du har, er sikkert hvor mye du kan låne når du benytter deg av en mellomfinansiering. Her ser man på følgende faktorer:

  • Takst, verdivurdering eller salgssum på den boligen du bor i og skal selge.
  • Deretter trekkes det eksisterende lånet fra, og det samme gjelder den kostnaden man har for megler.
  • Den totale gjelden og sikkerheten skal på dette tidspunkt være under 85% av verdien når man legger sammen verdien av begge boligene.
  • Hvis du allerede har solgt boligen og bare venter på oppgjøret, kan du faktisk beregne opptil 100% av verdien.
  • I dette tilfellet vil det så si at du kan låne 100% av din fastlagte egenkapital (herunder salget), minus det du har i lån og meglerkostnader forbundet med salget.