Generelt

Samle alle lånene i ett lån

Du er verdens lykkeligste om dagen. For ikke lenge siden flyttet du sammen med din bedre halvdel og nå er dere forlovet i tillegg. Han gikk ned på kne og fridde på verdens mest romantiske sted, i alle fall syntes det slik akkurat der og da.
Bryllup skal planlegges og det skal spares opp til deres livs største hendelse, ved siden av å få barn selvfølgelig. Nå gjelder det å spare der det spares kan.

Det første dere da bør gjøre er å se på den finansielle situasjonen deres. Hva har dere av lån i dag. Ofte når to parter flytter sammen så bringer man med seg lån man har tatt opp før man møttes. Dette kan være billån, hyttelån, båtlån, kredittkortgjeld, forbrukslån og kanskje et boliglån.

Totalt når man begynner å regne på dette er det mye å spare på å legge alle lån sammen. Mindre gebyrer, bedre renter og mer oversikt over gjelden kan gjøre dette til en meget lønnsom affære. En refinansiering av det boliglånet som er på boligen dere bor i nå kan være meget lurt.
Dere kan fort spare mange hundre om ikke en tusenlapp i bare termingebyrer per måned. Og, ved å flytte gjelden over på huslånet vil man få en mye bedre rente enn det dere har på forbrukslån, kredittkortgjeld og de andre lånene.

Sett dere ned sammen og lag et budsjett som gir en god oversikt over dagens situasjon, og lag et eksempel på hva som kan være morgendagens situasjon. Bruk de forskjellige lånekalkulatorene dere finner på nett. Deres bank har også helt sikkert en lånekalkulator på sine hjemmesider.

Det er strengt tatt ikke nødvendig å akseptere det første budet banken gir. Gå en skikkelig runde med banken, og sjekk gjerne med flere banker slik at dere kan få satt de opp mot hverandre. Å handle lån er egentlig ikke så mye annerledes enn å skulle gå og kjøpe seg en bil. En gir seg ikke før en har fått den beste prisen og mest mulig ekstra utstyr med. Ta kontroll over prosessen og ikke la bankens rådgiver overkjøre dere.

nb_NONorsk bokmål