Generelt

Stor eller liten bil

Du har bestemt deg. Du skal kjøpe deg ny bil, men du er foreløpig strandet ved valgets kvaler. Bilmarkedet er oversvømt av flotte biler i alle størrelser, farger, former og bilmerker. Det følger med forskjellig utstyrspakker og alternativer som man kan velge i. Det er rett og slett ekstremt vanskelig å velge blant alle alternativene.

En god runde rundt i mange bilbutikker, med ivrige selgere som gjerne vil at du skal skrive under på en kontrakt før du forsvinner ut av butikken og hjem til middagen med familien gjør ikke valget noe enklere.

Det første rådet vi i alle fall kan gi deg er; bruk god tid på å velge bil. Det er ikke som å stå i butikken med valget mellom en liter melk fra TINE eller Synnøve Finden. Det er et valg som gjør at du høyst sannsynlig skal betale på et billån i mange år fremover, og da vil man ikke gjøre de raske og dårlige vurderingene.

Sett deg ned med kjæresten, samboeren eller ektefellen og gå gjennom hvilke behov dere egentlig har. Har dere en eller to biler i dag? Har dere behov for mer enn èn bil?

Hva bruker dere bilen til i dag? Ofte er det jo til og fra jobb, barnehage og skole man bruker bilen. Relativt korte avstander med små behov for stor lasteplass i alle fall. På kvelden kan det bli litt kjøring til fotball, håndball eller andre fritidsaktiviteter ungene eller du driver med. Er du bare en pappa, eller er du kanskje treneren eller oppmannen som alltid må dra på ballnett, førstehjelpsutstyr og lagbag?

Har dere hund som gjør at det kreves litt plass bak i bagasjen? En hund skal jo stort sett sitte i et trygt hundebur under bilturen, så da gir det seg selv at man kanskje må opp i en stasjonvognsstørrelse.

Har du imidlertid ikke hund, ikke behov for å fylle bagasjen hver dag så kan det lønne seg å se på en mindre bil, med mindre drivstofforbruk og som ikke minst er billigere i innkjøp. En bil med lavt drivstofforbruk kan fort gjøre store utslag på bilbudsjettet.

Mange kjøper stor bil fordi de gjerne vil ha en stor bil på hytta i påsken eller på bilferien til sommeren. Men, hvis man setter seg ned og planlegger litt så kan det fort være billigere og bedre å eie en liten bil til hverdags og leie en større bil til feriene hvor behovet er annerledes. Eller kanskje man er så heldig at man til og med kan byttelåne bil med en nabo, venn eller et familiemedlem i disse periodene.

Bilprodusentene har kommet med flere og flere små bilmodeller, noen strippet totalt for utstyr slik at de kan bli s billige at alle har råd til å kjøpe seg en bil. Ofte er de billigste bilene så spartanske utstyrt at man fort kan få minner tilbake til 70 og 80 tallet om man kan huske så langt tilbake. Uten setevarme, turteller og tripteller så begynner det å bli spartansk. Ofte er også motoren en enkel liten èn liters motor som passer best inne i byen eller på landeveier med lav fartsgrense.

For noen kroner ekstra så får man fort oppjustert både motor og utstyr, og bilen er fremdeles en rimelig bil – men, nå med litt mer utstyr og hester under panseret.

Om du velger det ene eller det andre så håper vi i alle fall at du bruker tinde fornuftig og gjør noen kloke vurderinger ut fra ditt behov underveis. Lykke til med bilkjøp!

nb_NONorsk bokmål