Generelt

Slik blir du kvitt betalingsanmerkningene dine

Har du betalingsanmerkninger og inkassokrav, som hemmer din økonomiske utvikling? En betalingsanmerkning er ingen spøk, og det kan ha store økonomiske konsekvenser å være svartelistet av banker og pengeinstitutter. Heldigvis kan du bli kvitt betalingsanmerkningene. Les med her, for gode råd til hvordan du rydder opp i økonomien.

Rydd opp i økonomien

Hvis du har fått betalingsanmerkninger eller inkassokrav dumpende inn i postkassen, så betyr dette at du ikke har vært i stand til å betale gjelden din etter avtale. Det kan dessverre føre til at man havner i en nedadgående økonomisk spiral, hvor den ene utfordringen avløses av den neste. For at unngå at problemene skal vokse deg over hodet, så skal du ta fatt i problemet, og løse det.

Det er flere måter å bli kvitt betalingsanmerkning, men først og fremst så skal du gjennomgå din egen økonomi, og sørge for å lage et budsjett som er realistisk og gjennomførbart. Du skal også åpne skrekk kabinettet med betalingsanmerkninger, for å danne deg et overblikk over situasjonen. Se hvor mye du skylder, og hvor mye det er i renter. Det kan godt betale seg at du kontakter kreditorene, og prøver å forhandle nye avtaler på plass. Ut fra dette kan du lage en realistisk tilbakebetalingsplan. Hver gang du kan formå å betale et krav ned, så vil betalingsanmerkningen slettes, og du kommer nærmere en normalisering av økonomien.

Du kan også se nærmere på en mulighet for å søke om refinansiering med betalingsanmerkning. Her får du slettet betalingsanmerkninger, og samlet alle lånene dine i et boliglån, som tar sikkerhet i boligen din. Dette er likevel en kostbar løsning, så hvis du kan klare det med en tilbakebetalingsplan, så er det sannsynligvis en billigere løsning.

Overblikk over økonomien gir overskudd i økonomien

Ved å gjennomgå alle inntekter og utgifter, så kan du få laget et nytt budsjett. I gjennomgangen av alle utgiftspostene, så finner du kanskje også steder hvor det er mulighet for forbedring. Det kan være at mat posten kan skjæres ned til et minimum, eller at du kan skru ned for utgifter til fornøyelser.

Det kan også være en god ide at du undersøker kjeller og loft, om du har noe som du kan selge. Hvis du kan selge ut av den gamle LP samlingen, så kan du kanskje betale noen av kreditorene ut, allerede nå.

Hvis du kan skaffe noen penger, så kan det også være godt i forhold til å inngå nye avtaler med kreditorene, da det helt konkret kan se motivasjonen for å komme ut av pengeproblemene. En siste mulighet er at du søker om gjeldsordning, dette er den utveien som vi kaller for personlig konkurs. Hvis du gjør dette, så skal du forberede deg på å leve på et minimum de neste 5 år, hvoretter du får slettet gjeld og betalingsanmerkninger. Dette gjelder ikke offentlig gjeld.

Hvis du har mulighet for det, så kan du også prøve å ta en ekstrajobb i en periode. Hvis du kan bli kvitt betalingsanmerkningene, så vil hverdagen blir mye mer overskuelig.

 

 

nb_NONorsk bokmål