Generelt

Bilregnskap gir deg oversikten

Det å eie og holde bil er ingen billig affære. Bil koster både å kjøpe og bruke. Det er ikke bare billånet som skal betales. Det følger mange flere kostnader med på en bil, og det er ofte et solid innhogg i en families totale forbruk.

Staten skal jo ha sitt når man har bil. Både registreringsavgift og veiavgift skal betales. Nå er heldigvis registreringsavgiften bare en engangsavgift, såfremt man ikke kjøper eller selger bilen flere fanger.

Så er det drivstoff hvor staten også tar inn en god slump kroner på avgifter, noe som gjør at drivstoffprisene er av de høyeste i verden og gjør et solid innhogg i det daglige budsjettet til bileierne i Norge. Men, på dette punktet kan du selv redusere kostnaden ved å ha en mindre bil. Det er sjelden man trenger en større bil året rundt.

Vurder om du egentlig har bruk for en stor bil, eller om du kanskje kunne klart deg med en mindre bil og leid en større de få gangene det er bruk for en større bil.

Bompenger. Et hett tema og et skikkelig pengesluk på noen strekninger. Og, nå er det ikke bare vestlandet som er tett bebygd med bomstasjoner, for nå er det kommet til østlandet og. Det bygges bomstasjoner for hver eneste lille veistrekning som bygges, og det er du som må ta regningen. Så husk å ta det med i beregnigen når du setter opp ditt bilbudsjett.

Andre kostnader med bilen er service på verksted som skal gjøres med jevne mellomrom ut i fra hvor langt du er kjørt. Det skal da skiftes olje, oljefilter og gjøres andre vedlikeholdspunkter.

Dekk. Både vinter- og sommerdekk slites og må regnes med å byttes ut med jevne mellomrom, så dette må du også ta med i beregningen.

En av de største grunnene til å føre bilregnskap er hvis du bruker bilen i arbeid og får kilometergodtgjørelse. Da bør du føre en kjørebok som gir et godt og oversiktlig innblikk i hva som har vært kjøring i jobb og hva som har vært kjøring privat.

Bilregnskap og kjørebok fåes i dag digitalt, også som app til din telefon. Så det skulle være enkelt å holde full kontroll på hva bilen koster deg, og hva i forbindelse med bilen som er de store kostnadsbærerne.

nb_NONorsk bokmål