Generelt

Iskald 5G lansering

En isbjørn roter i søppelspannet utenfor huset. For øyeblikket utgjør den ingen trussel, men for sikkerhets skyld streamer du bjørnen direkte til politiet. Overføringen går smertefritt i full HD fordi du sitter på en 5G linje.

 

Mange nordmenn stusset over at det var Svalbard som i 2019 fikk 5G først. Mange på fastlands Norge som fortsatt sitter på 4G linjer spør seg om hva i all verden en liten gruppe mennesker, som bare bor noen få hundre meter fra hverandre, skal med verdens raskeste internett? Det viser seg at innbyggerne kan gjøre langt mer enn å spille netcasino.fi eller se en populær Netflix film.

Svalbard alltid først

Da 4G ble introdusert i Norge var det innbyggerne i den norske arktiske øygruppen Svalbard som fikk teste teknologien først. Nylig gjorde Telenor det igjen. De lanserte sitt 5G pilotprosjekt i Longyearbyen. Fremtidens supernettverk testes i det arktiske klimaet av flere årsaker.

 

Det arktiske landskapet med sine breer, fjell og fjorder, og tundraklimaet med sitt særegne maritime trekk er et som ikke finnes noe annet sted i verden. Det ga unike forhold å teste i før mobilnettet ble kommersielt lansert i 2020.

Ikke forstyrr

Landskapet og klimaet var avgjørende. Svalbard er en unik region i global sammenheng, og det ideelle stedet for å teste fremtidens supernettverk. Telenor begynner alltid i det små på noen veldig interessante test områder.

 

Ifølge telegiganten er Svalbard et perfekt sted å teste ny teknologi fordi det nye nettet ikke bare prøves fra naturens side, men fordi testene ikke forstyrres av andre signaler og kilder til støy.

Fastlands-Norge

I motsetning til fastlands-Norge har Svalbard allerede koblet seg fra det gamle kobbernettet. I dag er det hundre prosent fibertilgang på øya, noe som sikrer langt bedre internett hastigheter. Situasjonen er en helt annen enn den som finnes i fastlands-Norge.

 

Svalbard ligger allerede langt foran resten av landet når det gjelder både bredbånds- og mobilteknologi. Med 5G vil Svalbard virkelig kunne demonstrere hvordan teknologi kan transformere framtidens byer.

 

På fastlandet vil det ikke være mulig å oppnå samme høye grad av fiber utbredelse som på Svalbard. For folk som bor på landsbygda på i Norge vil 5G bare være et veldig godt alternativ til kobber nettverket.

Droner og nødnett

Klimaendringer forårsaker ekstremvær som setter samfunnets motstandskraft på prøve. På dette området vil 5G være en verdifull ressurs. Derfor skal Telenor nå å teste droner, nød nettverk og 360-graders kameraer med 5G på Svalbard.

 

Droner vil spille en helt annen rolle nå enn tidligere takket være 5G. For eksempel vil det være mulig å kommunisere og dele sanntidsdata med team på bakken langt mer effektivt. Dette vil styrke beredskap, responstid og effektivitet for redningsoppdrag.

 

Et nødnett basert på 5G vil gi langt mer tyngde til nødetatene. Nødetatene vil ha bedre kontroll over bruken, kapasiteten, sikkerheten og overvåkingen.

Bedre skredvarsler

I samarbeid med universitetssenteret på Svalbard har Telenor utviklet en innovativ snømåler utstyrt med IoT-sensorer. Med lanseringen av 5G på Svalbard pågår det en evaluering for å avgjøre hvordan skredvarsling også kan få et nytt løft.

 

5G prosjektet vil undersøke muligheten for å bruke 360-graders kameraer koblet til 5G, som vil være veldig nyttige i ekstreme situasjoner, og vil gi en god oversikt over situasjonen i sanntid, fordi den kan levere både video og bilder av høy kvalitet.

nb_NONorsk bokmål